Huid

oesters

Je huid

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en beschermt je binnenkant. Met je huid voel je de buitenwereld. Denk aan warmte, kippenvel of tintelingen. Je huid is vaak één van de eerste dingen die anderen van je zien. De huid wordt ook wel de spiegel van onze gezondheid genoemd. De reden hiervoor is dat voedingsstoffen eerst naar vitale organen gaan, zoals het hart en de longen, en pas als laatste naar onze huid. Dus een gezonde binnenkant kun je zien aan de buitenkant.

Sommige aandoeningen of gevoeligheden zijn zichtbaar aan de oppervlakte van je huid, maar vaak ligt de oorzaak ergens anders. Er zijn verschillende soorten eczeem die vaak een gevolg zijn van een allergische reactie. Een zieke lever of verstopte galwegen herken je soms aan een gele verkleuring van de huid. Bloedarmoede zorgt voor een bleke huid. Acné is vaak een uiting van een verstoorde darmbalans. 

Acné en de relatie met je darmen

Er zijn verschillende redenen om (beter) voor je darmen te zorgen als je acné wilt verminderen.

  1. Een gezonde darm zorgt dat je goed voedingsstoffen opneemt, waardoor ontstekingen aan je huid minder kans krijgen en wondjes genezen. 
  2. De dikke darm is een ontgiftingsorgaan en zorgt dat afvalstoffen het lichaam verlaten. Als deze darm niet goed werkt, kan dit leiden tot acné.
  3. Sommige mensen hebben een doorlaatbare darmwand, waardoor ‘afval’ door de darmwand heen komt. Het immuunsysteem komt dan in actie en reageert door ontstekingsstoffen aan te maken. Deze kunnen zich uiten in de huid.
  4. Onze huidflora wordt voor een deel bepaald door onze darmflora. Als er in je darmen veel goede bacteriën aanwezig zijn, is de kans groot dat er op de huid ook veel goede bacteriën zijn. Andersom werkt dit ook: veel slechte darmbacteriën, betekent geen goede huidflora.
  5. Een gezonde darm kan beter hormonen afvoeren. Door vezels te eten, help je je darmen om bijvoorbeeld oestrogeen af te voeren. Zonder vezels wordt dat lastiger en kun je last krijgen van obstipatie. En worden hormonen weer opgenomen in je bloedbaan, wat je huid negatief kan beïnvloeden.

Heb jij uitdagingen met je huid? Maak een afspraak en ontdek wat je hieraan kunt doen.

Processed with VSCO with a6 preset
ceviche

De huid en happy-aging

Door goed voor je binnenkant te zorgen, kun je zo’n 80% van je buitenkant beïnvloeden. De andere 20% hangt onder andere af hoe goed je voor je huid zorgt en welke verzorgingsproducten je gebruikt. Belast je je huid (dagelijks) met toxische stoffen? Drink je voldoende water? Beweeg je iedere dag? Zorg je goed voor je lymfesysteem?

Huidveroudering is iets wat erbij hoort. We hopen allemaal oud te worden, liefst in goede gezondheid en liefst stellen we de uiterlijke veroudering zo lang mogelijk uit. Voeding kan het verouderingsproces versnellen, maar gelukkig ook vertragen. Supplementen kunnen helpen je huid te voorzien van voedingsstoffen en happy-aging te stimuleren. Ook hier geldt dat een gezonde buitenkant begint met goed zorgen voor de binnenkant.

Plan een afspraak als je meer wilt weten.